Chloris logo
Menu

Kluczem do posiadania pięknego i zadbanego ogródka warzywnego jest regularne dbanie o uprawy. Niestety, czasami jednak mimo usilnych starań, Twoje warzywa i rośliny mogą zostać zaatakowane przez różne choroby. Ważna jest wówczas szybka reakcja i zastosowanie odpowiednich środków. Przeczytaj nasz dzisiejszy artykuł, a dowiesz się, jakie są najczęstsze choroby warzyw oraz jak skutecznie im zapobiegać.

Choroby warzyw o różnym pochodzeniu

Twoim uprawom zagrażają choroby o różnym pochodzeniu. Warto mieć świadomość tego, czym się objawiają i w jaki sposób można sobie z nimi poradzić. Niezwykle ważna jest szybka interwencja – w przeciwnym wypadku choroba może zniszczyć cały wysiłek włożony w uprawę. Sprawdź zatem, jakie są najczęstsze rodzaje chorób.

Jakie są przyczyny chorób grzybowych?

Ten rodzaj chorób powoduje największe straty w warzywniku. Jakie są ich przyczyny? Bardzo różne! Korzystne warunki dla rozwoju grzybów to:

– wysoka temperatura w połączeniu z dużą wilgotnością powietrza,

– niska temperatura i wysoki poziom wilgotności.

Czasem ten rodzaj chorób dopada warzywa wtedy, gdy są zbyt zacienione lub zbyt gęsto posadzone. Przyczyną może być także częste zraszanie, zamiast podlewania na poziomie podłoża. Grzyby zimują w resztkach roślin, sporym więc błędem jest pozostawienie ich po zbiorach. Zawsze należy przekopać ogródek po zakończeniu sezonu.

Rodzaje chorób grzybowych

Chorób o pochodzeniu grzybowym jest bardzo dużo. Przyjrzymy się kilku z nich, abyś wiedział, po czym je rozpoznać.

Szara pleśń

Ten rodzaj choroby warzyw rozpoznasz dość łatwo. Charakteryzuje się szarym, watowym i mocno pylącym nalotem znajdującym się na liściach. Łodygi z kolei pokrywają się brunatnymi plamami. Owoce i warzywa szybko zaczynają gnić i na nich również pojawia się szary nalot grzybni.

Alternarioza, czyli sucha zaraza

Wraz z rozwojem tej choroby pojawiają się ciemnobrunatne plamy, które przypominają swoim wyglądem pierścienie. To samo zaczyna dziać się z łodygami. Z upływem czasu plamy ciemnieją i zlewają się ze sobą, a na warzywach pojawia się puchowy nalot.

Zaraza ziemniaka na pomidorze

Zarazie sprzyja zmienna pogoda, czyli wahania temperatury w połączeniu z dużą wilgotnością. Rozprzestrzenia się w błyskawicznym tempie – warzywa przestają dojrzewać i pojawiają się na nich brunatne plamy, które z czasem zaczynają gnić. Takie warzywa nie nadają się do spożycia!

Jakie są pozostałe rodzaje chorób warzyw i roślin?

Problem nie kończy się wyłącznie na chorobach wywoływanych przez grzyby. Mimo że są one dominujące, Twoje plony są narażone również na bakterie, wirusy oraz niebezpieczne pierwotniaki. Tutaj przyczyny mogą być rozmaite. Najczęściej jednak wyróżnia się:

– przenawożenie azotem,

– niewłaściwie dobrane sąsiedztwo roślin,

– niekorzystne warunki pogodowe,

– owady przenoszące choroby, np. mszyce.

Na co narażone są więc Twoje rośliny?

Kanciasta plamistość

Ten rodzaj choroby bakteryjnej warzyw objawia się wodnistymi plamami o nieregularnym kształcie. Z czasem brązowieją i zasychają, a zarażone miejsce zaczyna się wykruszać. Charakterystyczny jest również biały wyciek bakteryjny.

Kiła kapusty

Kiła wywoływana przez pierwotniaka jest dość trudna do zauważenia, gdyż patogen atakuje najpierw części podziemne warzyw, tworząc na ich korzeniach wyrośla. W efekcie zostaje zaburzona gospodarka wodna, a to powoduje zahamowanie wzrostu rośliny, a następnie powolne więdnięcie.

Jak zwalczać choroby warzyw?

Jak już niejednokrotnie podkreślaliśmy, w przypadku chorób warzyw bardzo ważny jest czas reakcji. Im szybciej podejmiesz niezbędne działania, tym większe jest prawdopodobieństwo, że uda Ci się uratować Twoje plony.

Niezbędne będą specjalne środki, które działają na konkretne rodzaje grzybów i bakterii. Możesz wybierać spośród wielu propozycji — szczególnie polecane są preparaty naturalne i ekologiczne. W wyjątkowych sytuacjach możesz sięgnąć po środki chemiczne. Upewnij się jednak, czy są dopuszczone do użycia w uprawach ekologicznych.

Jak zapobiegać chorobom warzyw?

W dbaniu o swój warzywny ogródek warto wziąć pod uwagę także szeroko pojętą profilaktykę. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, warto zaopatrzyć się w środek o działaniu grzybobójczym.

W naszym sklepie znajdziesz np. Chloris Spray, który nie tylko zapobiegnie chorobom warzyw o różnym pochodzeniu, lecz także doskonale odświeży, oczyści, a nawet wydłuży żywotność Twoich upraw! Ten produkt jest całkowicie bezpieczny dla ludzi, roślin, a także dla środowiska naturalnego.

W celu zapobiegania różnego rodzaju chorobom pamiętaj przede wszystkim o właściwej pielęgnacji. Ważne jest bieżące i systematyczne odchwaszczanie ogródka warzywnego. Miej na uwadze także zasady dobrego sąsiedztwa, w którym rośliny wzajemnie chronią się przed chorobami. Po każdym zbiorze dokładnie oczyszczaj teren z resztek roślin. Przed zimą zaś zadbaj o głębokie przekopanie ogródka.